Външните министри на 13 държави предупредиха с писмо Израел да не предприема

...
Външните министри на 13 държави предупредиха с писмо Израел да не предприема
Коментари Харесай

13 външни министри към Израел: Спрете офанзивата в Рафах

Външните министри на 13 страни предизвестиха с писмо Израел да не подхваща огромно военно нахлуване в южния град Рафах в Ивицата Газа.

Писмото с дата 15 май е подписано от всички страни от Г-7 без Съединени американски щати, които са най-големият съдружник на Израел, само че също показват сериозна угриженост за офанзивата в Рафах. Другите подписали са Австралия, Дания, Финландия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея и Швеция, заяви немският вестник " Зюддойче цайтунг ", представен от Българска телеграфна агенция.

В писмото, паралелно с потвърждаването на правото на Израел да се пази и осъждането на " Хамас ", се приказва за опустошителна и задълбочаваща се рецесия в Газа. Призовава се за отваряне на всички пунктове за помощи, в това число граничния пункт " Рафах " на границата с Египет, който израелската войска овладя предходната седмица.

Според Организация на обединените нации избягалите от Рафах доближават 700 хиляди души. Преди Израел да стартира интервенцията си в елементи от града, там се намираше към половината население на Ивицата Газа - сред 1 и 1,5 милиона души.

Обвинявайки Израел, че се стреми да „ унищожи живота на палестинците и да ги изтрие от лицето на земята “, Южна Африка изиска в четвъртък от Международния съд на Организация на обединените нации да подреди на страната да приключи освен военната си интервенция в Рафах, само че и цялата си акция против терористичната организация " Хамас " в Ивицата Газа.

По време на два часа и половина разногласия 7-членният екип от южноафрикански и интернационалните юристи и адвокати неведнъж се опита да окаже напън върху съда да разпореди преустановяване на интервенциите на Израел против " Хамас ". Юристите обявиха, че Израел е пренебрегнал предходни правосъдни разпоредби, и намекнаха, че съдът ще наподобява ненужен, в случай че не предприеме дейности, предаде The Times of Israel.

Изслушванията в Международния съд бяха свикани, откакто Южна Африка изиска от съда незабавни ограничения за отбрана на Рафах. Преди това страната твърдеше, че Израел прави геноцид против палестинците в крайбрежния анклав.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР